fbpx
Valitse sivu

Mikä on Huonepakopeli?

Huonepakopelin perusidea on varsin yksinkertainen. Se on peli, jossa ryhmät lukitaan huoneeseen, ja tämän jälkeen heillä on 60 minuuttia aikaa selvittää, kuinka huoneesta pääsee ulos. Yksinkertaisen idea sijaan, itse pakeneminen ei olekaan ihan niin yksinkertaista! Vaan erilaisia tehtäviä tekemällä saa auki lukkoja, lukkoja takaa löytyy taas vihjeitä seuraaviin tehtäviin ja tällä tavoin pelissä pääsee eteenpäin. Fyysisten ominaisuuksien sijaan tehtävät vaativat ryhmiltä loogista päättelykykä, ongelmanratkaisutaitoa, ehkä vähän matemaattisia taitoja, visuaalisuutta, luovuutta, ja ennen kaikkea ryhmätyöskentelytaitoa.

Huonepakopelin inspiraationa on toiminut ”escape the room” -nimiset videopelit. Videopelien ideana on myöskin ollut paeta erilaisista fiktiivisistä kohteista, kuten vankilasta, avaruusasemalta tai kellarista etsimällä erilaisia esineistä, yhdistelemällä niitä ja tekemällä aiheeseen ja huoneeseen liittyviä tehtäviä ja arvoituksia. Ensimmäinen reaalimaailmaan tuotu pakopeli on tehty ja suunniteltu Japanissa vuonna 2007, josta se on levinnyt ympäri Aasian ja lopulta Pohjois-Amerikkaan vuonna 2012. Vuonna 2011 Eurooppa sai ensimmäisen pakopelinsä Budabestiin. Sen loi paikallinen yrittäjä, joka väittää, ettei tiennyt jo sellaisia olevan Aasiassa, vaan hänen lähtökohtanaan toimi omat henkilökohtaiset kokemuksensa aiemmasta työstään. Yritys on sittemmin laajentunut yli kahteenkymmeneen eri kaupunkiin Euroopassa ja Australiassa.

Koska Huonepakopelissä tärkeintä on ryhmätyö, se sopii monenlaisille ryhmille erilaisiin tarkoituksiin, eikä se katso pelaajien ikää tai sukupuolta. Jopa perheen pienimmät usein nauttivat yhteisestä tekemisestä ja tunnelmasta, vaikkeivat pystyisikään osallistumaan itse pelin kulkuun. Parhaimmillaan peli toimii elämyksen ja hauskapidon lisäksi myös ryhmäytymisessä, tiimihengen nostatuksessa, ja/tai pedagogisessa mielessä. Huonepakopeli on myös erinomainen keino purkaa stressiä: Voimme taata, että pelin aikana unohtuvat niin työasiat kuin muutkin maalliset murheet, sillä peliajan pyöriessä, sinulla ei vain yksinkertaisesti ole aikaa ajatella mitään muuta kuin itse peliä!

HUOM!
Yhtäkään ihmistä ei vahingoiteta pelin aikana! Väkisin emme ketään sulje lukkojen taakse, vaan huoneesta pääsee aina pois, mikäli siltä tuntuu. Pelinohjaaja seuraa peliä niin valvontakameroiden, kuin mikrofoninkin avulla, eikä ryhmät koskaan ole huoneessa todellisessa hätätilanteessa.
Pelaaminen saattaa aiheuttaa riippuvuutta!
Tämä on peliä ja leikkiä, eikä sitä saa ottaa liian vakavasti!
Emme vastaa Huonepakopelin tiloissa tapahtuvasta huonosta huumorista! 😉

Pakopelit